Op dinsdag kwamen zowel algemeen als technisch directeuren samen in Zeist voor een intensieve discussiesessie. Een centraal punt van de discussie was om Nederland zijn zesde plek op de coëfficiëntenranglijst te laten behouden. Wat zou het verdwijnen van deze play-offs voor Europees voetbal betekenen voor de competitie?
Volgens Laros is een meerderheid van de Eredivisie-clubs voorstander van het behoud van de play-offs. Hij voegde eraan toe dat het voor Sparta ook een belangrijke strategische doelstelling is. Bovendien verhogen ze de eerlijkheid van de competitie. In voorgaande jaren was er enige bezorgdheid dat teams die geen uitzicht meer hadden op de titel of deelname aan degradatiestrijd, zich minder inspanden tijdens wedstrijden.
De huidige opzet van de play-offs, die vorig seizoen werd geïntroduceerd en bestaat uit twee enkele wedstrijden, kwam tot stand om tegemoet te komen aan de drukke speelkalender. Hoewel dit niet altijd in de smaak viel bij alle clubs, waaronder de Kasteelclub zelf, ziet Laros de logica in deze keuze in een bredere context.
Chris Woerts, een vooraanstaand sportmarketeer, had in september vorig jaar aangekondigd dat de play-offs vanaf het seizoen 2025-2026 zouden ophouden te bestaan. Echter, het lijkt erop dat hij mogelijk te snel naar conclusies is gesprongen. In zijn betoog stelt Laros dat een gezamenlijke visie onder de clubs essentieel blijft voor de Eredivisie. De rol van de play-offs daarin is volgens veel clubs belangrijk en onmisbaar.
Hoewel de speelkalender altijd prioriteit blijft houden, is het duidelijk dat de meeste clubs het eens zijn over het belang van de play-offs. Het debat is nog niet gesloten en de komende maanden zullen wellicht meer helderheid bieden over de uiteindelijke uitkomst voor het Europese voetbal in Nederland.