Guus Til openhartig tijdens interview na zijn uitspraken van zondag!
Als je dacht dat voetballers na een overwinning altijd champagne drinken en staan te juichen in de kleedkamer, dan heeft Guus Til nieuws voor je. Na een klinkende 5-2 overwinning op FC Utrecht gaf hij een interview bij ESPN waarin hij verrassend openhartig vertelde dat hij worstelt met een gebrek aan emotie op het veld. “Ik kan niet eens meer blij zijn na een goal,” zei hij.
Het leverde hem een stortvloed aan speculaties en misverstanden op, iets wat Til later rechtzette in een gesprek met de mediakanalen van PSV. Want nee, hij heeft geen burn-out, en nee, hij overweegt niet te stoppen met voetballen. “Ik wil juist voetballen. Dat is dé oplossing,” benadrukt hij.
Het oorspronkelijke interview met ESPN leidde tot een golf van reacties, zowel in de media als onder fans. Til vertelde dat hij zich op het veld “een beetje verloren” voelt en sprak over een gevoel van emotionele verdoving. Het soort eerlijkheid dat je niet vaak hoort in de voetbalwereld, maar waar de middenvelder totaal niet moeilijk over doet: “Ik ben heel makkelijk in het bespreken van mijn emoties. Misschien niet handig op dat moment, maar het is gewoon wie ik ben.”
Het probleem zit volgens Til niet in zijn fysieke fitheid of passie voor voetbal, maar in de mentale belasting die komt kijken bij het leven van een profvoetballer. “Het is niet iets wat alleen ik voel,” zegt hij. “Veel sporters hebben dit. Je wint een wedstrijd, komt thuis en denkt: is dit het nou? Of je verliest, en het raakt je niet eens. Het is een soort emotionele verlamming, veroorzaakt door de constante druk in deze wereld.”
Til benadrukt dat het gevoel niet nieuw voor hem is. Hij herinnert zich dat hij in de zomer van 2022, na een hattrick in de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax, ook een vergelijkbare leegte ervoer. “Ik zat thuis met die bal en dacht: is dit het? Het is iets wat komt en gaat. Ik weet ook dat ik er weer uitkom. Dat is eerder gebeurd, en dat zal nu ook gebeuren.”
Til krijgt hulp en spreekt met iemand over zijn gevoelens, maar hij wil vooral dat mensen stoppen met speculeren. Het idee dat hij een burn-out zou hebben, vindt hij bijvoorbeeld totaal onjuist. “Mensen moeten niet zomaar dingen gaan roepen die niet kloppen. Kijk jezelf eens in de spiegel voordat je zulke dingen zegt,” aldus Til.
Het enige wat hij echt wil, is doorgaan met voetballen. “Dat is het leukste wat er is, en ik weet dat het me helpt om weer die vonk terug te vinden.” Hij waardeert ook de steun van collega’s. “Ik heb berichten gehad van zowel oud-profs als huidige spelers die me helemaal begrijpen. Dat vind ik mooi.”
Het verhaal van Til is een belangrijke herinnering aan de druk die profsporters ervaren, zowel fysiek als mentaal. Zijn openheid biedt een inkijkje in een wereld die vaak ongenaakbaar lijkt, maar waarin de menselijke emoties net zo complex zijn als die van iedereen. Of, zoals Til het zelf zegt: “Je bent een beetje verdoofd. Maar dat betekent niet dat het zorgwekkend is. Dit is gewoon wie ik ben.”