De situatie deed zich voor toen Lotomba, in samenspel met Igor Paixão, de bal ontving aan de rand van het strafschopgebied. Hij liet zich vallen en probeerde de aandacht op zich te vestigen door te suggereren dat er sprake was van een overtreding door Twente-speler Sayfallah Ltaief. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük liet zich echter niet misleiden en kende geen strafschop toe.
Uit de herhalingsbeelden was duidelijk op te maken dat Lotomba nooit aangeraakt was door Ltaief, wat de vraag opriep of een waarschuwing op zijn plaats zou zijn geweest. Veel gebruikers van social media konden de beslissing van de scheidsrechter maar moeilijk verkroppen en uitten hun ongenoegen, waaronder ook journalist Jeroen Kapteijns van De Telegraaf.
Kapteijns uitte zijn kritiek scherp: “Een extreem onsportieve poging tot het versieren van een penalty door Lotomba, die ongestraft blijft. Het is zonneklaar dat er geen contact was, desondanks laat hij zich vallen. In zulke gevallen hoort een scheidsrechter streng op te treden tegen spelbederf.”
De reacties online benadrukken het verlangen naar rechtvaardigheid in het spel en noodzaken tot scherpere regels omtrent schwalbes. Het voorval met Lotomba heeft de discussie over de interpretatie van spelregels opnieuw naar voren gebracht, met velen die pleiten voor strengere controle om de sportiviteit te waarborgen.
De actie van Lotomba toont de dunne lijn tussen slimme tactiek en onsportief gedrag binnen het voetbal. Hoewel het soms als handelsmerk van een slimme speler kan worden gezien, belichten dergelijke acties de noodzaak van duidelijke en eerlijke spelregels die het spel beschermen tegen oneerlijke praktijken.
Gerard Schoonhoven
oktober 7, 2024 at 10:21 am
Ben 100% Feijenoorder, maar die zuid amerikaanse taferelen van Osman, Paxiao en Latombo wordt ik ook scheid ziek van
Intern ook aanpakken die malloten