Blijf op de hoogte

Algemeen

Fleur Jong pakt goud op de 100 meter!

Fleur Jong heeft vrijdagavond paralympisch goud gewonnen op de 100 meter tijdens de kampioenschappen in Parijs. In een spannende race liet ze haar landgenoten Kimberly Alkemade en Marlene van Gansewinkel achter zich, wat resulteerde in een volledig Nederlands podium. Jong finishte in 12,54 seconden, net voor Alkemade (12,70 seconden) en Van Gansewinkel (12,72 seconden).

© Proshots

De 28-jarige Jong begon als favoriet, wat geen verrassing was gezien haar status als houdster van het wereldrecord op de 100 meter (12,35 seconden) en haar wereldtitel op deze afstand in 2023. Hoewel Van Gansewinkel aanvankelijk het beste uit de startblokken kwam, wist Jong met een krachtige eindsprint de overwinning veilig te stellen, waarmee ze de verwachtingen volledig waarmaakte.

Na de race sprak Jong over haar prestatie: “Dit was de medaille waarvan ik droomde. Ik wist dat ik sterk was, maar ik voelde ineens toch zenuwen. Deze wedstrijd betekende alles voor me. Ik had maar één kans en heb alles gegeven.”

De overwinning op de 100 meter was niet het enige hoogtepunt voor Jong in Parijs. Eerder in de week veroverde ze ook al goud bij het verspringen, waar ze als regerend wereldkampioene wederom de torenhoge favoriet was. Ook hier pakte Van Gansewinkel het zilver.

Fleur Jong verloor in 2012 haar onderbenen en een deel van haar vingerkootjes door een ernstige bacteriële infectie, maar ondanks deze beperking is ze uitgegroeid tot een van de beste paralympische atletes ter wereld. Marlene van Gansewinkel, die sinds haar geboorte haar linkeronderbeen en linkeronderarm mist, behoort eveneens tot de wereldtop. Samen zorgen ze voor een indrukwekkende dominantie van Nederland in de paralympische atletiek.