Begin in Frankrijk en een veelbelovend openingsweekend
De Tour keert na uitstapjes naar het buitenland weer terug met een start op Franse bodem. Op 5 juli trapt de ronde af in Lille, en de eerste rit lijkt direct een kans voor sprinters, met een etappe van en naar Lille waarin nabijgelegen kasseien worden vermeden. De tweede rit van Lauwin-Planque naar Boulogne-sur-Mer biedt daarentegen genoeg uitdaging voor klimmers met steile hellingen zoals de Côte du Haut Pichot en de Côte d’Outreau. De derde etappe van Valenciennes naar Duinkerke lijkt een nieuwe kans voor sprinters, ondanks een beklimming van de Kasselberg.
Overgangen en eerste tijdrit
Etappes vier en vijf brengen heuvels en een eerste 33 km lange tijdrit rond Caen, die belangrijk wordt voor de klassementsrenners. Deze etappes, naar Rouen en Mûr-de-Bretagne, beloven aanvallers en heuvelspecialisten uit te dagen. Na enkele vlakke etappes richting Laval en Châteauroux, volgt op 14 juli – de Franse nationale feestdag – een slopende rit door het Centraal Massief met een pittige klim naar Mont Dore-Puy Sancy.
Eerste rustdag en intensieve Pyreneeënweek
Na tien dagen koers wacht de renners hun eerste rustdag. In Toulouse krijgen ze een relatieve hersteldag met een rit vol kans op ontsnappingen. De daaropvolgende week draait volledig om de Pyreneeën met drie zware bergetappes. De ritten gaan langs uitdagende beklimmingen zoals de Hautacam, een klimtijdrit naar Peyragudes en de terugkeer van Superbagnères, waar klimklassiekers als de Col du Tourmalet en Col d’Aspin op het programma staan. Deze dagen zullen cruciaal zijn voor het klassement en de overlevingskansen van de renners.
Iconische Alpenrit en de mythische Mont Ventoux
Na een vlakke etappe naar Carcassonne en een tweede rustdag, zetten de renners koers naar de Alpen. Hier wachten klimuitdagingen als de Col de la Loze, de Col du Glandon en Col de la Madeleine, gevolgd door een bergrit naar La Plagne. De Mont Ventoux, ‘Reus van de Provence,’ maakt ook weer zijn opwachting met een finish op de top.
Eindfase en terugkeer naar Parijs
De voorlaatste etappe gaat over een heuvelachtige route van Nantua naar Pontarlier en biedt een laatste kans voor aanvallers. De Tour eindigt zoals vanouds in Parijs, nadat de finale in 2024 vanwege de Olympische Spelen in Nice werd verreden.
Met een balans tussen klassieke cols, tijdritten en sprintkansen belooft deze editie een spannende mix voor renners en kijkers. Rijders en fans kunnen zich voorbereiden op een route vol legendarische beklimmingen en de terugkeer van iconische finishplaatsen.
Meer info hier