Volgens Verweij wordt de beslissing binnen de club en onder supporters als ‘schandalig’ betiteld. Ajax voelt zich aanzienlijk benadeeld en er wordt zelfs gesproken over competitievervalsing. Het probleem zit hem niet uitsluitend in de nieuwe datum, maar vooral in de reden voor het eerdere uitstel. De lokale autoriteiten in Amsterdam legden een verbod op de wedstrijd op, terwijl zowel Ajax als FC Utrecht ervan overtuigd waren dat de wedstrijd ook zonder politiebegeleiding kon plaatsvinden.
De geplande datum van de inhaalwedstrijd, woensdag 4 december, valt midden in een bijzonder zware periode voor Ajax. Een week eerder speelt de club namelijk tegen Real Sociedad in de Champions League en in het weekend voor de inhaalwedstrijd tegen NEC in de Eredivisie. Daarnaast staat de uitwedstrijd tegen AZ gepland voor het weekend na de inhaalwedstrijd.
De politiestakingen hebben duidelijk een wig gedreven tussen Ajax en de KNVB, constateert Verweij. Dit is niet de enige inhaalwedstrijd die zorgt voor spanningen: het duel Feyenoord-Ajax, dat ook werd getroffen door de politiestakingen, wordt nu ingehaald op 30 oktober, slechts vier dagen voor de topper tegen PSV.
De leiding van Ajax heeft de KNVB gevraagd om de wedstrijd tegen FC Utrecht op een andere datum te plannen, en stelde zelfs voor om dit in 2025 te doen. Ajax wees erop dat ze de enige club in de Eredivisie zijn die zes voorrondes in Europese competities moest spelen en dat ze een groot aantal spelers leveren aan de huidige voorselectie van het Nederlands Elftal onder leiding van Ronald Koeman.
De KNVB reageerde via een woordvoerder dat de voetbalbond alles in het werk heeft gesteld om de wedstrijden op de oorspronkelijke data plaats te laten vinden, maar dat dit onmogelijk bleek. De woordvoerder benadrukte dat de situatie te wijten is aan overmacht en dat het feit dat Ajax na beide inhaalwedstrijden een zware wedstrijd tegen een topclub heeft, onvermijdelijk is.