Blijf op de hoogte

Voetbal

‘Tijd om een helm te verplichten voor keepers’

Vorige week kwam er een opvallend nieuwsfeit uit de Belgische mijnstreek: topclub Racing Genk besloot haar jeugdkeepers te verplichten met een helm te spelen. Een vooruitstrevende maatregel die de KNVB en andere internationale voetbalbonden snel zouden moeten volgen. Het lijkt een simpele ingreep die veel blessures kan voorkomen zonder nadelige gevolgen.

© Proshots

Racing Genk zet nieuwe standaard: tijd voor helmplicht voor keepers

Onlangs vertelde oud-prof Kees Luijckx, tegenwoordig analist bij ESPN, over de ingrijpende gevolgen die zijn oud-collega Joey Didulica ondervond na een ernstig incident op het veld. Didulica liep als keeper ernstige hoofdklachten op, met blijvende gevolgen voor zijn gezondheid. Pijn, angst en terughoudendheid bleven hem jarenlang achtervolgen.

Luijckx toonde begrip voor het besluit van Racing Genk om een helm verplicht te stellen voor jeugdkeepers. Een stap die navolging verdient in de hele voetbalwereld. Het is niet voor het eerst dat keepers kiezen voor extra bescherming. Voormalig topkeeper Petr Cech besloot na een ernstige hoofdblessure om met een helm te spelen, en die keuze werd destijds alom geprezen.

Lessen uit het verleden

Cech’s beslissing om zijn hoofd beter te beschermen werd breed gesteund, en terecht. Onder de lat moet een keeper zich veilig voelen, vooral in de hectische situaties in het strafschopgebied. Ook Etienne Vaessen, inmiddels keeper bij FC Groningen, ervaarde hoe snel het mis kan gaan. Een harde botsing met Ajax-spits Brian Brobbey resulteerde in een zware hersenschudding, en Vaessen was enige tijd uit de roulatie. Na zijn herstel besloot hij enige tijd met een helm te spelen. Ook hij ontving brede steun voor die keuze.

Dit roept de vraag op: had de KNVB inmiddels een helmplicht ingevoerd als Vaessens blessure ernstiger was afgelopen? Helaas lijkt de urgentie om actie te ondernemen weer wat te zijn weggezakt.

Bescherm keepers, voorkom hersenschade

Het niet invoeren van een helmplicht is een gemiste kans. Elke wedstrijd brengt het risico op hoofdletsels voor keepers met zich mee, en in het ergste geval kan dit leiden tot hersenschade. Dit is een scenario dat iedereen wil vermijden, en toch lijkt er nog geen doortastende actie te zijn ondernomen.

Zowel nationaal als internationaal is het van groot belang dat er snel duidelijke maatregelen worden getroffen. Het invoeren van een helmplicht voor keepers kan simpelweg niet langer worden uitgesteld. Het huidige beleid, waarbij keepers zonder helm spelen, is een recept voor toekomstige ongelukken. Waarom wachten op het volgende incident?

Strengere controle op bescherming

Naast de oproep tot een helmplicht is er nog een ander punt dat aandacht verdient: de scheenbeschermers. Hoewel deze al jarenlang verplicht zijn, zien we steeds vaker dat spelers kleinere beschermers dragen die nauwelijks bescherming bieden. De KNVB zou hier veel strenger op moeten controleren. Net zoals noppen voor de wedstrijd worden gecontroleerd, zou ook de juiste scheenbescherming onderdeel van de veiligheidsregels moeten zijn.

Als de KNVB veiligheid en gezondheid echt zo hoog in het vaandel heeft staan, is het tijd om actie te ondernemen. Zowel op het gebied van helmgebruik voor keepers als bij het afdwingen van adequate scheenbescherming.

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Voetbal